Kui enam suitsukala süüa ei jaksa

Heidi Hanso, 12. juuli 2019

Pajuvärava talu perenaine katsetas tuulehaugi suitsutamist ja tegi suitsuhaugist veel eraldi roa.

Ma sain eelmisel aastal suitsuahju. Vanarauast ostsin. Kellegi vana, roostetanud ja aukliku. Kuna ma väga armastan taaskasutust ja pööraseid projekte, siis polnud kahtlust, et selle rondi ma endale koju vean, leian kellegi, kes selle ringi keevitaks ja teen endale maailma kõige parema suitsuahju üldse. Mõeldud, muidugi ka tehtud!Minu suitsuahi on gaasiküttega. Sel on kaks põhja, millest alumisele panin õue gaasipliidiga sarnase kuumutaja, mis kütab ühtlaselt ja ajab mõnusasti suitsema vahepõhjale laotatud puulaaste. Sellise ahju eeliseks on see, et kala saab suitsuda väga ühtlasel temperatuuril. Ja tegelikult mitte ainult kala. Ma suitsutan omakasvatatud kana- ja kalkuniliha ka. Tänane retsept räägib aga minu esimesest katsetusest tuulehaugiga. Senini olin seda imemaitsvat, mõnusa rasvasusega suvesümbolit ainult kuivatanud, sest mullusel hooajal mul veel suitsuahju polnud. Nüüd aga, oma tütre sünnipäevaks juunikuus, varusin Muhu kalapoest paarkümmend kilo mõnusaid tuulehauge (lisaks ikka mõned kilod kohaliku kalamehe ahvenat ka ja sügavkülma sügavustesse unustatud kalkuni-kanatükke, sest ahi on suur). Tuulehaugid puhastasin, lõikusin umbes 15sentimeetristeks tükkideks, pesin hoolega ja viskasin ööseks tunde järgi tehtud lahjemasse soolvette soolduma. Hommikul natukeseks nõrguma, siis ahju, kus suitsuks lepalaast. Paari tunni pärast ootasid mind imemõnusa lõhnaga kuldpruunid tuulehaugitükid. „Noh, tüdruk, need on sul nüüd küll öite kenasti välja tulnud,“ lausus üks vahva naaberküla naine, kui oma lapsed minu oma sünnipäevale poetas ja pidulauast osa võttis. Ületootja, nagu ma olen, kogu kalakraami ei jõutud ära süüa ja minul tuli välja mõelda, mida põnevat sellest tuulehaugist veel teha annaks. Otsustasin valmis teha suitsukalase suveampsu, mis on ülilihtne ja tõeliselt värskendav maitse-elamus. Kõige parem, kõiki koostisosi saab tegelikult poest ja vana tõde on, et isegi kala ei pea ju ise suitsutama, nii et tegelikult valmib see söök minutitega.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?