Vanasti söödi seeni suure nälja ajal, seen kui delikatess on viimaste sajandite mood

Rainer Kerge, 14. august 2024

„Seen oli ikka pigem näljaaegade toit, rõhutatakse varasemates kirjalikes allikates. Suure näljaga aeti muidugi enam-vähem kõik suhu ‒ keedeti samblast suppi ja küllap siis söödi seeni ka,“ õpetab Aivar Jürgenson, Eesti Rahva Muuseumi vanemteadur, kes on muuhulgas kirjutanud raamatu „Seened kultuuriloos“. Ka eestlane saab pidada end seenerahvaks, kes oma pere puravikukohti vanaemalt lapselapsele edasi pärandab, vaid napilt paarsada aastat.

Millal ja miks seene söömine Eestis üldse moodi tuli? Väepealik Lembitu igapäevane toidupoolis puravik vist polnud?

Pigem ei olnud, jah. Teadlased, kes on toiduteemat globaalsemalt vaadanud, väidavad, et vähemalt läänepoolne Euroopa on olnud üldiselt pigem seenepõlgurlik.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?