Appi, surströmming! ehk Maitse üle ei vaielda

Arvo Tuvikene, 10. august 2023

Olen „hapukala“ Norras suhteliselt palju söönud ja kuigi see ei oleks restoranis mu esimene valik, siis pärast mõningast harjutamist tundub see isegi päris maitsev.

Ühe meetodina kasutatakse kalade säilivusaja pikendamiseks kääritamist ehk fermenteerimist.

Paljudes maakera piirkondades süüakse kala. Seda säilitatakse ja töödeldakse praegusajal vastavalt tänapäevastele võimalustele ja nõuetele, kuid paiguti on püsinud au sees ka kalade säilitamise ja toiduks valmistamise iidsed traditsioonid. Sügavkülmutamine on enamikes maakera piirkondades väga lühiajaline traditsioon. Koduses majapidamises võeti külmkapp kasutusele alles 20. sajandi alguses ja näiteks mõnede loodusrahvaste juures pole külmik siiani kasutusse jõudnud.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?