Mudakala koger kivigrilli maiuspa laks

Heidi Hanso, 13. september 2019

Pajuvärava talu perenaine jagab Itaalia mägede poegade kaudu temani jõudnud põnevat kala valmistamise viisi, tooraineks haaras ta priske kogre.

Et seekordset retsepti kirjutada, pean ma alustama tänavusest jaanilaupäeva ööst, mis teadagi, on imesid täis. Juhtus nii, et sattusin Saaremaal peaaegu et kontvõõrana heinamaade ja kadakate vahele, imeilusasse sooja öhe ühele täiesti kummalisele jaanipeole, kus peale mõnekümne eestlase pidas jaanipäeva üks korralik Itaalia perekond, täpsemalt viisteist noormeest Austria-Itaalia piiri äärest mägedest.Nagu ikka, oli jaaniõhtu meeleolukas, inimesed kogunesid ümber lõkke, tegid süüa ja tundsid suvisest pööripäevast suurt vaimustust. Minu jaoks oli aga kõige erilisem lõke, sest sellist polnud ma varem kohanud. Välismaalased olid ladunud mõnusa laia kiviringi, kuhu sisse teinud madala lõkke. Kiviringi lõkke keskele olid nad aga pannud paar-kolm lapikut raudkivi ja kogu söögitegu käis nende kuumaks aetud kivide peal. Ei mingit grilli, ei mingit varda otsas sussutamist, vaid kõige mõnusama suitsumekiga kuumal kivil, ilma igasuguse lisavarustuseta küpsetatud liha ja juurikad. Minul muidugi hakkas kohe tuluke põlema, et selline lõkke-nõks peaks olema igale metsa- ja matkainimesele teada, sest kes see ikka tahab loodusesse minnes vardaid-grillireste ja muud kola kaasa vedada. Kõige parem, see tõesti töötab ja üllatavalt kiiresti: lapikud kivid lähevad juba üsna väikese tulega kuumaks kõigest paarikümne minutiga.

Edasi lugemiseks vajuta:
Oled juba lugeja?